Představte si klasickou situaci, která se odehrává v mnoha domácnostech světa, a která také může zasáhnout i vás. Přijdete domů, unaveni z práce, a ze všeho nejvíc se těšíte, až si natáhnete nohy na taburet u pohovky, a dopřejete si konečně něco dobrého k snědku. Nachystáte si dobrotu během pár minut v kuchyni, odnesete si ji do obýváku a pak si ještě odskočíte na toaletu. Jakmile výkaly spláchnete, mísa se celá zaplní vodou a odpad neodtéká. To vám samozřejmě sebere vítr z plachet, protože namísto pochutnávání si na pokrmu musíte ihned řešit problém poměrně nepříjemný, spojený se zápachem.

toaletní papír

Vyprostíte ze skříně s nářadím gumový zvon a začnete jednat. Jenže tohle nezabere, odteče jen několik decilitrů odpadní tekutiny, ale stále je mísa plná výkalů. Co teď?

Rozhodně nezkoušejte žádné triky s kyselinami a louhy nebo dokonce s elektrikářským pérem na protahování kabelů ve zdi, drát by vám mohl uvíznout v odpadním potrubí, a to by byl ještě větší malér. Zavolejte ihned instalatérský havarijní servis.

posezení na záchodě

Instalatéři jsou dostupní nonstop – je pátek večer nebo sobota ráno a vy jste se vrátili z noční směny? Pokud se vám vyskytne tento problém třeba i v tyto dny, nebo i v den sváteční, bez obav volejte instalatéry i tehdy. Jsou dostupní 24 hodin denně po celý rok, tedy i na Silvestra a na Štědrý den.

Instalatér vám nebude nadávat, že jste ucpali záchod – neobávejte se, že vám na opačném konci telefonického rozhovoru bude někdo nadávat, že jej rušíte, a že jste si to stejně zavinili sami. Vina totiž vůbec nemusí být na vaší straně a instalatér tu není od toho, aby byl soudcem s černým talárem, který odsuzuje viníky trestných činů – instalatér sjednává nápravu, a to co nejrychleji. Většinou přijede do hodiny od zavolání.

Čištění kanalizace – častým viníkem těchto problémů bývá kanalizace a její čištění je pak v takovém případě nevyhnutelné. Instalatéři na to používají tlakový čistič a cisternu s vodou anebo frézovací hlavice, což je vybavení, kterým nedisponuje žádný amatérský kutil.